Att flytta ihop – glöm inte samboavtalet 

Att flytta ihop kan vara otroligt roligt och efterlängtat. Det är lätt att fastna i tankar om inredning och att få vardagen att fungera tillsammans. Det är inte det lättaste sitt liv helt efter en annans, därför går säkerligen mycket energi åt till att bara anpassa sin vardag till den nya boendesituationen. 

Sambolagen träder i kraft 

När ni flyttar ihop träder sambolagen i kraft, vilket är en lag som är till för att skydda personer i samborelationer. Lagen innebär att allt ni skaffar till er gemensamma bostad ska delas på 50/50 om ni separerar. Denna lag gäller oavsett vem som som köpt ägodelarna. För att slippa konflikter om ni vill dela era ägodelar på ett annat sätt vid en eventuell separation kan ni istället skriva ett samboavtal. Om ni upprättar ett samboavtal finns det vissa regler som måste följas gällande er gemensamma bostad. Om ni köpt bostaden tillsammans och båda äger lika stor del av bostaden har båda parter rätt till bostaden vid en separation. Om en av er köper en ny bostad med syftet att ni båda ska bo där, ska boendet delas lika emellan er, oberoende om endast en av er står på kontraktet. Packa ned kläder i flyttlådorOm ni vill göra särskilda bestämmelser gällande detta behöver ni alltså upprätta ett samboavtal. Om du flyttar hem till din partner, eller tvärt om, räknas inte bostaden som samboegendom. Därmed kommer bostaden gå till den person som bodde där först vid en separation. Självklart kan även detta förhandlas om ifall man väljer att skriva ett samboavtal. Det kan kännas motigt att skriva ett samboavtal och diskutera vad som händer om man gör slut precis när man ska flytta ihop med varandra, men det är bra att göra! Om ni köper dyra saker tillsammans som potentiellt kan skapa konflikter är det bra att ta den diskussionen när ni är glada och kära i varandra. Om ni väl gör slut brukar det inte alltid vara lika lätt att komma överens och kommunicera med varandra. 

Att flytta ihop med barn 

Om du eller din partner har barn kan processen att flytta ihop vara lite mer komplicerad – anlita flyttfirmor. Det kan helt plötsligt innebära helt nya familjekonstellationer och det finns fler i familjen att ta hänsyn till i processen. För att underlätta är det viktigt att du som förälder pratar med ditt barn i god tid innan flytten, så barnet känner sig trygg och mentalt förberedd. Det är även viktigt att du diskuterar regler, uppfostran och ansvarsfördelning med din partner så ni båda vet exakt vad som gäller när ni flyttat ihop. Att få ett bonusbarn kan vara  svårt att hantera, se därför till att spendera mycket tid tillsammans i er nya familjekonstellation redan innan ni flyttar ihop. På så sätt blir det inte en lika stor omställning när ni väl bor tillsammans. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>